Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /templates/labohome22/functions.php on line 199
ZONULINA
(jelito nieszczelne, jelito przesiąkliwe, przepuszczalne jelito, LGS)
Zespół nieszczelnego jelita jest coraz częściej spotykaną jednostką chorobową i przyczyną wielu schorzeń. Przyczyną nieszczelnego jelita jest uszkodzenie śluzówki jelita na skutek działania szeregu czynników środowiskowych.
Czy twoja bariera jelitowa funkcjonuje prawidłowo? Teraz możesz to sprawdzić wykonując jedno proste badanie oceniające stężenie białka zonuliny w kale i w surowicy krwi . Odkryte 15 lat temu białko – zonulina (Fasano et al., 2000), okazało się przełomowe w zrozumieniu mechanizmów powstawania niektórych chorób autoimmunologicznych. Zonulina jest białkiem biorącym udział w regulacji przepuszczalności szczelin międzykomórkowych nabłonka jelita (enterocytów). Przyłączanie zonuliny do enterocytów aktywuje procesy biochemiczne powodujące rozluźnienie ścisłych połączeń między nimi, skutkując wzmożoną przepuszczalnością bariery jelitowej (ang. Leaky Gut Syndrome).
Zmiany tego typu mogą zaburzać homeostazę immunologiczną w jelitach. Układ odpornościowy staje się „przeładowany” obecnością cząsteczek pokarmowych i bakteryjnych znajdujących się w świetle jelita. Wykazano, że na stężenie zonuliny mogą wpływać takie czynniki jak: infekcje bakteryjne, leki, toksyny, przewlekły stres, pokarmy (np. gluten).
Badania naukowe wskazują również na udział tego zjawiska m. in. w patogenezie chorób autoimmunologicznych. Podwyższone stężenie zonuliny obserwuje się u osób cierpiących na choroby takie jak celiakia, cukrzyca typu I, reumatoidalne zapalenie stawów czy stwardnienie rozsiane oraz choroby autoimmunologiczne (np.: Hashimoto) sugerując tym samym na udział zonuliny w patomechanizmie tych schorzeń.
Żródło: Cambridge Diagnostics sp.z o.o,
NZOZ Prywatne Laboratorium Analiz Medycznych – Maciej Tomczak
GUT RELIEF™ - preparat wspomagający uszczelnienie jelit
Produkt nie zawiera dodatku cukrów, soli, drożdży, pszenicy, glutenu, laktozy, produktów mlecznych, słodzików, aromatów i konserwantów. |
SKŁADNIKI CZYNNE | 5 g proszku zawiera: |
Kłącze Curcuma longa w postaci Cumerone® | - 30,37 mg |
Glutamina | - 2,5 g |
Kwercetyna | - 200 mg |
Glukozamina HCL | - 500 mg |
Równoważnik Glukozamin | - 400 mg |
Ekstrakt z liścia Aloe vera | - 500 mg |
Proszek z kory Ulmus rubra | - 500 mg |
Guma guar | - 100 mg |
Pektyna | - 100 mg |
Olejek mięty pieprzowej | - 3 mg |
Fosforan sodu | - 260 mg |
Żródło: Cambridge Diagnostics sp.z o.o